Чи потрібно вакцинуватися від грипу, маючи вакцинацію проти COVID-19: роз’яснення НСЗУ

Two people, medical doctor in protective suit giving a senior male Covid-19 coronavirus vaccine.

Поділитися новиною

З приходом осені в Україні погіршилася ситуація з захворюваністю на COVID-19, до того ж, наближається сезон грипу. Обидві хвороби можуть мати легкий перебіг, а можуть бути дуже небезпечними, особливо для людей із груп ризику. Щоб максимально захистити себе, слід вакцинуватися від обох.

Про це повідомили у Національній службі здоров’я.

Вакцина від грипу належить до рекомендованих і не входить до національного календаря щеплень, але її можна купити в аптеці і зробити щеплення у свого сімейного лікаря. Найкраще вакцинуватися до початку застудного сезону, бо на вироблення імунітету потрібно приблизно два тижні. Але і впродовж сезону щеплення буде не зайвим.

Вакцина проти грипу не захищає від COVID-19 і не гарантує 100% захисту від грипу. Але вона значно зменшує ризик захворіти, і навіть якщо це станеться, то завдяки щепленню хвороба мине без тяжких ускладнень і госпіталізації.

Людина, вакцинована від обох хвороб, має набагато менші шанси потрапити в лікарню. Це величезна допомога і собі, і суспільству в часи, коли медична система перевантажена.

Також звертаємо увагу, що якщо ви ще не встигли вакцинуватись від COVID-19 та грипу, то можете провести вакцинацію одразу проти двох захворювань в один день. Вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з інактивованою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки або з будь-яким часовим проміжком.

Хто має вакцинуватися насамперед:

– Медики, які контактують із пацієнтами і мають високий ризик заразитися.

– Люди з хронічними хворобами, які мають високий ризик ускладнень.

– Люди з ВІЛ.

– Люди з первинними імунодефіцитами.

– Люди похилого віку.

– Вагітні, бо грип може негативно вплинути і на матір, і на плід.

– Вчителі та працівники інших сфер, які працюють у великих колективах.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...