Всесвітній день шопінгу: тоді, зараз і в майбутньому

Поділитися новиною

11 листопада у Світі святкують День шопінгу

Кожна людина хоча б один раз в житті чула слово «шопінг», можливо у фільмах чи серіалах, можливо на вулиці від перехожих, а можливо ви й самі полюбляють вживати це слово. В українській мові воно не так часто вживане та і не дивно, адже це іншомовне слово, яке прийшло до нас віднедавна і зараз тільки приживається. Взагалі, «шопінг» це процес проводження часу на ринках чи торгівельних центрах за покупками різноманітних товарів. По суті, кожен регулярно займається шопінгом. За останні роки, з розвитком комунікаційних технологій, трансформувались і способи витратити гроші. Тобто, сталась еволюція, від міряння речі на картонці в -10 до зміни всього гардеробу, не встаючи з дивану.

Чому саме 11 листопада?

Все почалося в 2009 році. Тоді інтернет-майданчик Alibaba Group провів акцію, яку так і назвав «Всесвітній день шопінгу». Приурочили її до Дня холостяка, який відзначають 11 листопада. У 2013 році Alibaba Group вдалося встановити новий рекорд онлайн-продажів. Тоді всього за добу компанія заробила 5,8 мільярда доларів. Таким чином, «День шопінгу» залишив позаду своїх конкурентів Чорну п’ятницю і Кіберпонеділок.

Карантин у світі та як це вплинуло на торгівлю

Криза COVID-19 прискорила поширення E-commerce(електронна комерція) за рахунок нових фірм, клієнтів і типів товарів. Він надав клієнтам доступ до великої різноманітності товарів, не виходячи з дому і дозволив компаніям продовжувати роботу, незважаючи на різні обмеження. Транзакції E-commerce в багатьох країнах частково перейшли від предметів розкоші і послуг до предметів повсякденної необхідності, що актуальні для великої кількості людей. Деякі з цих змін у ландшафті електронної комерції, ймовірно, будуть носити довгостроковий характер в світлі можливості нових хвиль епідемії.

Які товари і де українці купують онлайн?

Одяг, взуття, аксесуари – найбільший сегмент онлайн ринку України. Далі йде техніка та електроніка, яка, до речі, принесла на 28% більше замовлень ніж в попередньому році. Закривають трійку лідерів – товари для щоденного вжитку. Далі йдуть товари для дому і саду, парфумерія та косметика, зоотовари.

Трійка лідерів онлайн продажу по Україні: найбільше замовлень на Prom, друге місце Rozetka, замикає трійку лідерів Allo. Окремо хочеться згадати дошки оголошень такі як OLX та RIA, на сайтах яких зафіксовано 1мільярд 218 млн та 467 мільйонів візитів за рік відповідно.

Трішки статистики

Більше 9% всіх покупок в Україні відбувається онлайн — на маркетплейсах, в онлайн-магазинах і соцмережах. До Китаю, де понад 30% всіх покупок в онлайні, ще далеко, але приріст за рік чималий. Для порівняння, у 2019-му частка оцінювалась у 7%, а виріс ринок тоді на 17% за рік.

Найбільший приріст відзначається в наступних категоріях товарів: медичні товари (+ 225%), сільгосптовари (+83%), товари для домашніх тварин (+ 69%), продукти харчування (+ 49%).

За даними на грудень 2020 в Україні майже 30 000 інтернет-магазинів.

А що там у інших кутках світу?

Найдинамічніший ринок E-commerce в світі – це Китай і він виросте на 12,8% за рік і досягне 1,26 трлн доларів у 2021 році. Близько 51% онлайн-покупців у світі роблять покупки через смартфони, а всього у світі налічується понад 2 мільярди цифрових покупців. Більшість онлайн-клієнтів воліють розплачуватися кредитною карткою. Очікується, що до 2021 року глобальні роздрібні продажі досягнуть 4,5 трильйона доларів. Роздрібні продажі E-commerce склали 14,1% світових роздрібних продажів в 2019 році, а вже в 2020 році частка онлайн-продажів у світовій торгівлі зросла до 19%. Зростання кількості веб-сайтів електронної комерції, безумовно, сприяє збільшенню цих чисел. До речі у світі налічується до 24 мільйонів сайтів E-commerce. Середній вік онлайн-покупця в світі – 25 років, тобто – онлайн-активність найшвидше зростає серед сучасних інтернет-користувачів. Вже зараз 93% користувачів інтернету хоча б один раз витрачали гроші онлайн-купівлі.

Найбільше грошей витрачають на онлайн-покупки такі країни:

Китай – 672 мільярди доларів на рік.

США – 340 мільярдів доларів на рік.

Великобританія – 99 мільярдів доларів на рік.

До 2023 року на електронну торгівлю припадатиме 22% світових роздрібних продажів. За прогнозами, майже 95% всіх покупок здійснюватимуться через Інтернет через 20 років.

Підбиваючи підсумки

Інтернет зараз є майже у кожного, а його вплив на людські маси неймовірно росте. Суспільство трансформується, виховується нове покоління – якому важлива суспільна думка людей по той бік екрану. Це ж спричиняє довіру до онлайн маркетингу, дає можливість та бажання витрачати все більше грошей в інтернеті. Окрім придбання товарів, популярно стало замовляти навіть продукти собі додому. Навіщо витрачати час вибираючи продукти, стояти в черзі, якщо можна замовити все онлайн за три кліки? Хліб, вода, овочі та фрукти, будь – що з полиць магазину може опинитись в руках кур’єра, який вже дзвонить вам у двері.

Є і негативні наслідки такого прогресу. Дорожчі ціни, неправильні розміри, заводський брак, розбитий товар, невчасна доставка. Цей список ще можна продовжувати довго. Здебільшого, на це впливає людський фактор, який присутній скрізь і нікуди від цього не можна сховатись. Також під сумнівом безпека користувачів. Величезна кількість грошей завжди приманює до себе шахраїв, тому в еру онлайн-продажів бажаючих наживитись на безпечності покупців безліч. Особисті дані, номери та паролі кредитних карт, номери мобільних телефонів буває опиняються в руках злодіїв. Паралельно ростуть і заходи безпеки від магазинів, які турбуються про своїх клієнтів та хотіли б, щоб враження від покупки залишилось позитивним.

У будь якому випадку інтернет торгівля є і буде. Користуватися цим чи ні – вибір кожного, але тенденція схиляється в бік першого. Збільшення кількості покупців спричиняє покращення якості та швидкості від інтернет-магазинів. Все закономірно, та взаємопов’язано. І, якщо сьогодні не завжди є бажання замовляти щось поштою, то вже завтра доставка може стати першою думкою при будь якій покупці. В четвер 11 листопада по світових магазинах буде день акцій та знижок. Можливо, це саме та нагода спробувати зробити перше придбання в інтернеті.

Влад Лидзарь “БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...