Взимку можуть розпочатися віялові відключення електроенергії

Поділитися новиною

Віялові відключення можуть статися через нестачу вугілля та неможливість підключати ТЕС на піках споживання.

Під час опалювального сезону в Україні не виключені віялові відключення електроенергії. Про це йдеться в матеріалі ВВС.

Як пише видання, у Міненерго заявили, що питання добровільного або примусового обмеження споживання електроенергії не стоять на порядку денному.

Проте, як йдеться в матеріалі, віялові відключення можуть статися незалежно від порядку денного чи бажання уряду.

Експертка з енергетичних питань Ольга Кошарна вважає, що віялові відключення можуть статися через нестачу вугілля та неможливість підключати ТЕС на піках споживання.

“Стається якась аварія, відключається блок на тисячу мегаватів, спрацьовує система захисту. Це може бути через відмову обладнання навіть не у реакторному секторі, а, наприклад, із трансформатором щось сталося. В нашій енергосистемі немає таких резервів, щоб швидко підняти та замінити випадіння цього блоку”, – пояснює Кошарна.

Разом з тим, президент DiХi Group Олена Павленко переконана, що вимальовується ще одна “червона лінія” цього опалювального сезону.

“Крім того, що українська “атомка” може “захлинутися”, а теплова енергетика не зможе “підставити плече”, загроза “віялових” відключень може змусити уряд шукати балансу за межами України та відновити імпорт електроенергії із Білорусі чи Росії” – припускає Павленко.

За словами Павленко, уряд та “Нафтогаз” твердять, що наявних газових запасів вистачить на зиму, але якщо вона буде холодною або станеться якась аварійна ситуація, цих газу може не вистачити.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...