Чотири кластери та очікувані тарифи на послуги: у Полтаві представили регіональний план управління твердими побутовими відходами

Поділитися новиною

30 вересня у Полтавській обласній державній адміністрації під час підсумкової конференції за проєктом “Впровадження європейських практик в управлінні ТПВ” експерти презентували регіональний план управління відходами у Полтавській області до 2030 року, пише np.pl.ua

За проєктом регіонального плану Полтавщину поділили на 4 регіональних кластери. Також  визначили орієнтовні тарифи для населення.

Начальник управління житлово-комунального господарства та енергетики Полтавської ОДА Едуард Рева зазначив, що Полтавська область знаходиться на найнижчому рівні з переробки відходів.

“В ієрархії поводження відходів, на жаль, Полтавщина знаходиться на найнижчому рівні. Зараз маємо лише 5 паспортизованих полігонів, але вважати їх великими, щоб приймати відходи з усієї області, не можна. Хотілося б отримувати з відходів енергію. Отримавши чисті території, ми отримаємо якісну питну воду. Давайте що-небудь краще залишимо для наших дітей. Щоб Полтавщина дісталась їм краща, ніж нам від наших батьків”, — поділився Едуард Рева.

Фахівчиня у сфері управління відходами Оксана Ілляш визначила два пріоритети регіонального плану: організація системи управління усіма видами відходів та створення інфраструктури з перероблення пріоритетних видів відходів.

“Інфраструктура дасть нам можливість переходити до поводження з відходами і ментально, і технологічно. Відходи — це потенційний ресурс, з яким необхідно правильно поводитись від стадії збирання до стадії перероблення, знешкодження, захоронення на відповідних технологічно оснащених сучасних об’єктах”, — зазначила Оксана Ілляш.

Фахівчиня наголошує, що для створення таких об’єктів і привернення уваги інвесторів має бути налагоджена система управління відходами від локальних планів до співпраці з владою і депутатськими корпусами різних рівнів. За її словами, це дозволить спочатку мати об’єкти для захоронення відходів, а потім і для їх перероблення.

При розробці плану увагу приділяли таким видам відходів:

-Муніципальні;

-Промислові;

-Відходи сільського господарства;

-Відходи електричного та електронного обладнання;

-Медичні відходи;

-Осади стічних вод від комунальних очисних споруд;

-Небезпечні відходи;

-Відходи будівництва та знесення;

-Відходи упакування;

-Відпрацьовані батарейки та акумулятори;

-Зняті з експлуатації транспортні засоби.

За попереднім сценарієм у Полтавській області для відпрацювання відходів планують утворити 4 кластери:

-Кременчуцький (12 громад);

-Лубенсько-Пирятинський (8 громад);

-Миргородський (16 громад);

-Полтавський (24 громади).

Фахівці визначили орієнтовний тариф на послуги щодо поводження з побутовими відходами в рамках кластерів. У Кременчуцькому кластері тариф за місяць на одну людину може становити 48,06 грн, у Лубенсько-Пирятинському — 44,57 грн. Жителі Миргородського кластеру сплачуватимуть 49,28 грн щомісяця, а Полтавського — 63,46 грн.

План розробили у рамках глобального проєкту “Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля”, який впроваджується німецькою федеральною компанією GIZ. Полтавська область єдина в Україні, яка працює у цьому проєкті.

Проєкт регіонального плану управління відходами Полтавської області ще мають погодити Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерства охорони здоров’я.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...