Ціна на газ в Європі досягла максимуму за 13 років

Поділитися новиною

Ціна на газ в Європі зросла до найбільших значень за останні 13 років — понад 450 доларів США за кубічний метр. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до уряду у Верховній Раді, передає УНН

Деталі

Як відзначив Денис Шмигаль, за даними Оператора ГТС України, така ціна на газ є найвищою з 2008 року.

Але, нагадав він, у травні в Україні запустили річний продукт на газовому ринку. “Ми убезпечили людей від різких стрибків цін. Споживачі “Нафтогазу”, наприклад, зараз платять 7 грн 96 копійок за кубічний метр”, – сказав Шмигаль.

При цьому він зазначив, що “якби влада вчасно не вжила заходів”, українські домогосподарства були б змушені платити приблизно 13-15 грн за кубічний метр. Одначе, як свідчать дані аналітиків, у деяких регіонах ціна на газ у липні і так перевищує 13 гривень. А “Нафтогаз” є лише одним із гравців на газовому ринку, тож його ціна діє не для всіх споживачів.

Прем’єр-міністр також підкреслив, що повноваження стосовно встановлення тарифів на опалення та гарячу воду повністю передані місцевій владі. Окрім того, з його слів, газові компанії представили місцевій владі альтернативи у вигляді довгострокових контрактів, які дозволять їм стабільно отримувати блакитне паливо без коливання цін.

Також Шмигаль зазначив, що “уряд тримає процес щодо підготовки до опалювального сезону на контролі”. За його словами, на кінець червня обсяг газу в підземних газових сховищах перевищив 16 млрд кубів, що більше, ніж було у 2019 році. Однак, менше, ніж торік.

“Так само активізується робота щодо забезпечення країни необхідною кількістю вугілля”, – сказав він, але як свідчить повідомлення пресслужби уряду, яка цитує Шмигаля, не навів конкретні цифри, як саме забезпечується ця робота.

“Вся ця підготовка йде у щоденному режимі. Міністерство розвитку громад та територій ближче до початку осені буде в щотижневому режимі звітувати про ситуацію”, — відзначив при цьому Прем’єр-міністр.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...