Яке сьогодні свято, прикмети і заборони

Поділитися новиною

День рекомендується провести вдома, тому не плануйте далекі поїздки

Сьогодні, 15 липня 2020 року, в Україні святкують День українських миротворців, який став національним святом 2013 року.

За календарем віряни сьогодні вшановують Покладення ризи Пресвятої Богородиці, а також пам’ять Святого Фотія, митрополита Київського

День українських миротворців

У травні 2013 року Верховна Рада України своєю Постановою визначила 15 липня – Днем українських миротворців. Мета дня – вшанування мужності, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Яке сьогодні церковне свято


За календарем віряни сьогодні вшановують Покладення ризи Пресвятої Богородиці, а також пам’ять Святого Фотія, митрополита Київського. У народі цей день називали Берегині, адже присвячене матері всіх духів.

Православна церква 15 липня вшановує пам’ять святителя Фотія. Також вшановують Берегиню – прародительку всього живого, захисницю від бід і нечистої сили. Згідно з повір’ями, 15 липня вона наповнює трави і квіти особливою силою.

Традиції та обряди
Господині готують на вечерю вареники з вишнею.

У цей день заведено саджати березу біля будинку. Слов’яни вірять, що це дерево оберігає людей і житла від нечистої сили.

В це народне свято дівчата проводять любовні привороти. Вони таємно кладуть на поріг будинку гілочку берези. Після того, як коханий переступає гілку, ховають її в сухе місце і промовляють: «Як цей прут сохне, так нехай і він, (ім’я хлопця), від любові до мене сохне».

Що сьогодні не можна робити:


Не можна працювати в полі;
Не можна шити та займатись домашніми справами;
Не можна займатись важкою фізичною працею;
Не можна бажати комусь зла, сваритись та кричати;
Не можна тримати негативні думки в голові.
День рекомендується провести вдома, тому не плануйте далекі поїздки.
Народні прикмети:
Якщо на деревах вже помітне жовте листя, то осінь та зима будуть ранніми;
Якщо у лісі багато ягід, то зима буде морозною;
Якщо сьогодні вийти в поле, вмитись джерельною водою та витертись вишитим рушником, то можна покращити здоров’я;
Якщо птахи літають низько, то день буде дощовим.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...