Купальська ніч- наймістичніша і наймагічніша

Поділитися новиною

Увечері, 6 липня, в усіх куточках України починається святкування Івана Купала, яке  бере свій початок ще з язичницьких часів і символізує зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу.

Святкової ночі, зазвичай, ворожать на своїх «суджених», адже вважають цей обряд  правдивим та доленосним. Також, на Купала шукають папороть – магічну квітку. Вважається, що хто її знайде і побачить вогняно-червоний цвіт, той стане багатшим матеріально, духовно і буде набагато щасливішим. За легендою, папороть квітне лише декілька секунд.

До речі, раніше свято називалося просто Купала, а вже пізніше додалося Івана на честь Івана Хрестителя. Коли князь Володимир хрестив Русь у 988 році, народ почав переходити у християнство. І, звичайно, багато язичницьких свят, як Івана Купала та Масниця, перейшли в християнські обряди. Вони мають дуже велику історію і від них відмовитися було неможливо, тому що народ сотні років їх святкував.

Івана Купала популярне не лише в Україні, а й у Східній Європі. У Білорусі його називають Купалле або Свято Сонця і кохання, у Польщі – Соботки, у Литві – Саулес, День Сонця, у Латвії –День Яніса та Ліго, у Болгарії – Еньовдень.

Та все ж, Івана Купала історично українське свято, бо бере початок із земель Київської Русі. Україна вважається основоположницею цього свята, тому центром східнослов’янської цивілізації є місто Київ.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...