На Полтавщині між громадами, в яких видобувають корисні копалини, хочуть розподілити 803 тис грн

Поділитися новиною

Цього року до цільового фонду обласної ради надійшло 776 тис грн. Вся сума надійшла від ТОВ “Акрона газ-енергія”. Фінансування цього року з цільового фонду ще не проводилось. На сьогодні у фонді є 1 млн 590 тис 794 грн.

Про це під час засідання постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр повідомив директор Департаменту фінансів Полтавської ОДА Павло Кропивко , пише np.pl.ua

Згідно з проєктом рішення “Про надходження та необхідність розподілу коштів цільового фонду Полтавської обласної ради між територіальними громадами за місцем видобування корисних копалин” планується розподіли 803 тис грн з цільового фонду.

“З 33 укладених угод, повністю зобов’язання виконали дев’ять підприємств. З 2017 року по цих угодам залучено 37,6 млн грн. На сьогодні за частиною угод передбачено залучені кошти розподілити: 80% на об’єкти обласного значення, 20% – на місцевого. Розподілу підлягають 803 тис грн”, – розповів начальник відділу з питань земельних відносин та надрокористування виконавчого апарату обласної ради Віталій Козій.

Відтак, пропонується виділити: Заводській громаді — 155 тис грн, Лохвицькій — 51 тис 733 грн, Петрівсько-Роменській — 155 тис 200 грн, Сенчанській — 60 тис 800 грн, Сергіївській — 103 тис грн, Білицькій — 25 тис грн, Драбинівській — 100 тис 654 грн, Михайлівській — 50 тис 327 грн, Нехорощанська — 100 тис 655 грн.

Депутати підтримали винесення цього проєкту рішення на розгляд сесії. Також вирішили направити листи до компаній, які не виконують угоди. Вже на наступному засіданні комісії планують розглянути їх пояснення.

Також комісія розглянула та підтримала проєкти рішення “Про виконання Програми економічного та соціального розвитку Полтавської області на 2020 рік в частині виконання заходів, спрямованих на реалізацію Енергетичної стратегії України та заходів з енергозбереження та енергоефективності”, “Про співпрацю органів місцевого самоврядування та підприємств, що володіють спеціальними дозволами на користування надрами на території Полтавської області, у розвитку соціальної інфраструктури населених пунктів Полтавської області у 2020-2021 роках”.

“Підприємства, що володіють спеціальними дозволами на користування надрами на території Полтавської області фінансують чимало різноманітних проєктів у громадах. Тобто, співпраця є”, – зазначив Віталій Козій.

Так, наприклад, голова Великосорочинської громади Олесандр Тищицький розповів, що цього року за кошти компанії “ДТЕК” планують зробити у їх громаді.

“Цього року заключили угоду з “ДТЕК” на 4 млн 600 тис. грн. З них 2 млн грн піде на капітальний ремонт системи водопостачання та каналізації терапевтичного відділення Великосорочинської лікарні, 1 млн 800 тис грн — на придбання асенізаційної машини, 600 тис грн — капітальний ремонт приміщення Будинку ветеранів у Ковалівці, а решта — на капітальний ремонт дороги Семеренки — Олефірівка”, – повідомив Олександр Тищицький.

Щодо проєкту рішення “Про здійснення контролю за використанням та охороною надр в частині користування корисними копалинами місцевого значення” голова постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр Сергій Савченко запропонував на сесії заслухати звіт начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Євгенія Мартосенка про видобуток корисних копалин місцевого значення.

“Маю чимало запитань до інспекції, але і сьогодні через відсутність її начальника не зміг отримати відповіді”, – сказав Сергій Савченко.

Депутати підтримали його пропозицію та вирішили провести виїзні засідання постійної комісії. А саме у місцях незаконного видобутку надр.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...