Новий TikTok-челендж: у Гадячі підлітки крадуть ковпачки з ніпелів на автомобільних колесах

Поділитися новиною

Гадяцькі власники автомобілів все частіше страждають від нового Тік-Ток-челенджу. Підлітки масово скручують ковпачки з ніпелів на автомобільних колесах, знімають це на відео, а потім у мережі хизуються своїм “уловом”.

“Кілька днів тому припаркував своє авто біля супермаркету в центрі міста. На годиннику було близько 22:00. У супермаркеті був годину. Відразу після того повернувся додому.

Те, що на трьох колесах відсутні ковпачки із ніпелів, побачив уже вранці. Четвертий був дужче закручений, мабуть, просто не змогли відкрутити. Напередодні вони точно були на місці. Із дому виїжджав тільки до супермаркету, перед тим перевіряв колеса. Тож, сумнівів, що їх поцупили, поки я купував продукти, не було.

Ковпачки ставив не пластикові, а із фірмовим логотипом. Тепер куплю звичайні,” – розповів гадячанин Сергій.

У поліцію чоловік не звертаються, адже сума збитків надто мала.

Тим часом діти масово наслідують одне одного у спробах порушити закон. Чим страшний новий челендж, та чому підлітки це роблять?

Новий тренд

Соціальна мережа Тік-Ток популярна серед дітей і підлітків перш за все тому, що тут швидко і без особливих зусиль можна стати “відомим”. Алгоритми мережі дозволяють легко поширювати короткі відео на величезну аудиторію. Базується Тік-Ток на принципі цитування і наслідування – унікальний і “свіжий” контент дуже швидко копіюють, він стає вірусним і формує тренди. Якщо знімати трендове відео – його перегляне більше людей. 

У трендах часто опиняються якісь відверто дивні речі (як от незграбні танці, кривляння під популярні треки ). Попри неоднозначні реакції, можливості Тік-Току дозволяють залучити до перегляду таких відео щоразу більше людей. 

Нещодавно підлітки почали активно хизуватися новими шкідливими відео: вони крадуть ковпачки з ніпелів на автомобільних колесах і діляться цим у соцмережі. Челендж набув неабиякої популярності, і відео тіктокерів збирають тисячі переглядів. Дехто навіть створює тематичні акаунти, де ділиться виключно такими відео. 

Ролики поділяються на кілька видів. Перший і найпопулярніший – відео вкрадених за день ковпачків. Діти знімають свої “колекції”, і називають їх “уловом”.

Другий вид – це “відеоінструкції” для тих, хто хоче спробувати себе в цьому тренді. Тут “досвідчені” крадії розказують так званим “початківцям”, як правильно скручувати ковпачки, які з них вартісні, а які – ні.

Останніми днями популярності набирають також і відео, де на місці скручених красивих ковпачків тік-токери радять залишати звичайні, щоб трохи зменшити шкоду від своїх дій. 

Для чого вони це роблять

Збирання підписників і популярність у мережі – тільки одна з причин, чому підлітки беруться порушувати закон і красти автомобільні ковпачки. Інша причина меркантильніша – на вкрадених деталях діти заробляють гроші. 

Нині на OLX можна побачити безліч оголошень з продажу вживаних ковпачків. Вибрати можна різні. Ціни коливаються в районі 50-60 гривень за будь-який комплект, тоді як нові коштують не менше 100-150 гривень за “китай”. 

Чим небезпечний цей челендж

Небезпека нового челенджу для власників автомобілів очевидна: неприкриті ніпелі можуть пошкодитися і пропускати повітря із шин. Якщо вчасно не помітити пропажі, можна опинитися зі спущеними колесами десь посеред дороги.

Є, однак, і інший бік загрози. Хто знає, чи не підуть діти у своїх діях далі, постійно уникаючи покарання за, здавалося б, дрібний злочин. Власники авто побоюються, що наступним кроком може стати і взагалі відрізання ніпелів, чи навіть щось небезпечніше, як от перерізання гальмівного троса. 

Думка правоохоронців

За такі крадіжки винуватцям загрожує штраф відповідно до ст. 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Довідково: Дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб. Повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб. Викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Що можна зробити вже зараз

Кожен власник Тік-Ток-акаунту може зробити корисну справу вже зараз. Якщо вам у стрічці трапиться таке відео, не полінуйтеся витратити хвилину і поскаржитися на нього адміністраторам мережі. 

Для цього потрібно зробити кілька простих кроків:

  • Прикласти палець до екрана смартфону, де програється відео, і тримати до появи вікна меню;
  • Із запропонованих варіантів вибрати прапорець із функцією “Поскаржитися”;
  • Серед причин скарги обрати варіант “Незаконна діяльність і підакцизні товари”, а потім варіант “Пропаганда кримінальної діяльності”;
  • Натиснути “Надіслати” і “Готово”

Якщо таких скарг буде багато, є шанс, що мережа відкоригує свої алгоритми та видалятиме шкідливий контент з просторів інтернету. 

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...