Оформили кредит без вашої згоди. Що робити?

Поділитися новиною

Що робити, якщо Вам почали телефонувати колектори, банк або мікрофінансова установа з вимогою про повернення кредиту, який Ви не оформляли?

Перш за все, не варто впадати в паніку, а потрібно лише дотримуватися певного порядку дій, а саме:

По-перше, необхідно максимально з’ясувати всю інформацію, яка стосується кредиту: коли був оформлений кредит; хто є кредитором; яка загальна сума кредиту; яка сума заборгованості. По можливості необхідно ознайомитись з документами, та отримати копії документів, які є у банку чи фінансовій установу по даному кредиту: заява на отримання кредиту; копії паспорту, іпн, копії документів, що підтверджують перерахування або видачу коштів тощо. Крім того, на сайті Першого Всеукраїнського бюро кредитних історій https://www.pvbki.com/ukr/ можна перевірити свою кредитну історію та встановити контроль за інформацією про себе. Також на даному сайті можна виявити факт шахрайства та недостовірність кредитної історії.

По-друге, після того, як дізнались, хто є кредитором, потрібно надіслати кредитору (тобто, банку або фінансовій установі) ✍️повідомлення (звернення). У цьому зверненні слід прояснити ситуацію: що Ви не оформлювали кредит/позику/мікрозайм та жодних коштів не отримували, а скоріше за все стали жертвою зловмисників. Також, потрібно обов’язково вимагати копію електронної анкети-заявки, копії документів, що підтверджують перерахування або видачу коштів.Якщо кредит у колекторській компанії – колектори мають надати Вам договір переуступки вашої заборгованості.

По-третє, відповідно до статті 190 Кримінального Кодексу України, шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Якщо кредитор ігнорує Ваші повідомлення, необхідно звернутися до поліції з заявою про те, що на Вас було оформлено чуже грошове зобов’язання. Поліція повинна прийняти Вашу заяву, відкрити кримінальне провадження та почати досудове розслідування.

Далі, необхідно:

отримати витяг про внесення відомостей Єдиного реєстру досудових розслідувань;

надати копію витягу кредиторові з повідомленням про те, що відкрито кримінальне провадження.

Для успішного вирішення такої ситуації краще звернутися до адвоката або юриста, які допоможуть викрити шахраїв.

Telegram-канал “Блог Права”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...