Цивілізація і нова каналізація

Поділитися новиною

Щоразу, після рясного дощу, площа Миру, вулиці Полтавська та Гетьманська у Гадячі перетворюються у «повноводну річку». Причина цьому проста і, мабуть, давно вже всім відома – через регулярне засмічення, старий колектор не справляється із великою кількістю води. Це створює величезні незручності як для водіїв, так і для пішоходів. Адже, щоб перейти дорогу потрібно чекати поки зійде вода, а транспорт після таких «купань», у кращому випадку, залишається без номерних знаків, та, іноді, навіть виходить із ладу.

Про капітальний ремонт водоплинного колектора, протяжністю 21 кілометр, у міськраді розмови ведуть давно. Перші активні спроби хоча б його прочистити були у травні 2014 року. Проте, безрезультатно. Тоді, чиновники врешті погодилися, що місцеві комунальні служби не справляються із цією проблемою, тому замовили спеціалістів київської фірми «Відновлення інженерних систем». Виділених коштів вистачило, щоб сплатили всього за 2 дні робіт. За цей період встигли прочистити 70 метрів стоку і 2 колодязі. Але причину непрохідності водоплинного колектора так і не встановили. 

Років зо три тому, міськрада ще раз замовляла цих же спеціалістів для прочистки колекторних труб і прибудинкових колодязів. Роботи на Полтавській, Шевченка і Гетьманській тривали протягом п’яти днів. Тоді ж, спеціалісти стверджували, що міський колектор працює нормально, просто потребує систематичної промивки, адже щоразу із нього витягують каміння, пакунки зі сміттям, ПЕТ-пляшки і ще багато іншого непотребу.

У вересні минулого року, під час 65 сесії Гадяцької міської ради, у рамках «Програми охорони довкілля, раціонального використання природніх ресурсів та забезпечення екологічної безпеки м. Гадяч», був презентований проект реконструкції водоплинного колектора по вул. Гетьманська. Загальна вартість робіт – 1 мільйон 264 тисячі 405 гривень. Розраховували залучити кошти обласного екологічного фонду, щоб фінансування реконструкції відбувалося навпіл. Проте, напевно, ці роботи визнали не першочерговими. Адже до цього часу, реконструкція так і не почалася.

Останні кілька місяців дощової погоди, вкотре показали, що ситуація із року в рік тільки погіршується. У той же час, гадячани, здається, вже звикли, а можливо просто змирились із постійним потопом. У соцмережах почали жартувати про «гадяцьку стабільність»:

Марія Скачкова: «Я 30 років не живу в Гадячі. І за ці 30 років нічого не змінилось.

От що значить – стабільність!»

Олександр Богатий: «Схоже, що назріває необхідність у перейменуванні площі Миру із метою надання їй назви більш наближеної до реального стану та функціональності проїжджої частини під час та після злив.»

Віктор Коробов: «Шановні! Не переймайтеся такими безпорадними речами! Ця калюжа витримала не одного мера і ще сотню витримає.»

Марина Парна: «Тут місток треба вже збудувати, як через Грунь. Так, на випадок сильної зливи… Ремонт каналізації навіть не плануйте – не допоможе.»

Звісно, що це іронія. І зрозуміло, що усім вже набридло постійно скаржитись на одну і ту ж проблему, та сподіватись, що нарешті міська влада зрозуміє, що водоплинний колектор потрібно обслуговувати і не «якось», а як слід. Коштуватиме це серйозних грошей, але, якщо не витрачатись, то ситуація лише погіршуватиметься.

На засіданні сесії міської ради, яке відбулося минулого тижня, вкотре обговорювали питання реконструкції водоплинного колектора. І як стало зрозуміло, найближчим часом, початку робіт нам очікувати не варто.  

Тому, лишається тільки мріяти і сподіватися, що колись, у далекому майбутньому, після злив, на вулицях міста не буде «венеції», буде у Гадячі цивілізація і нова каналізація.

Підготувала Оксана Кириченко.

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...