Ями – невід’ємна частина нашого життя

Поділитися новиною

Їх можна побачити на дорогах, тротуарах – та взагалі будь-де.

У мережі безліч публікацій із заголовками «Провалився у яму та травмувався», «Авто провалилося у величезну яму на дорозі» та інші.

А от минулого року сталася вже трагічна подія…

У Полтаві, 4 листопада, в мікрорайоні Алмазний, жінка провалилася у яму глибиною 5-6 метрів. В результаті падіння, від отриманих травм, нажаль, загинула на місці. До слова, жінка була працівницею однієї з місцевих комунальних служб.

Та, нажаль, трапляються випадки, коли ями є наслідком незавершеної та покинутої роботи самих же комунальників.

Наслідки «халатного» відношення

До прикладу, у Тернополі, у серпні 2020 року, 15-річна дівчина впала в яму поблизу каналізаційного колектора. За попередніми даними, на місці, де стався інцидент, проводилися ремонті роботи, територія не була належним чином огороджена. Через сильну зливу і великий наплив води неповнолітня просто її не помітила. На щастя, дівчині вдалося самотужки вибратися. Відомості за даним фактом внесено в ЄРДР за статтею 271 ККУ – порушення вимог законодавства про охорону праці.
Також, восени минулого року, в Одесі, 20-тирічний хлопець впав у яму глибиною 4 метри, яку також вирили і залишили комунальники. Рятувальники допомогли хлопцю вибратись. В стані середньої тяжкості з діагнозом «політравма» його госпіталізували до лікарні.

У цих випадках постраждалим пощастило, але наступного разу комусь пощастить менше.

Гадяч не відстає

Для нас такі випадки теж не є чимось новим, місцеві жителі часто скаржаться на дії чи бездіяльність місцевих комунальних служб.

Минулого тижня, в мережі Інстаграм, Ніка Костюкова надіслала нам у приватні повідомлення фото та відео, на яких видно чималу яму, яку залишили комунальники ще з минулої осені:

«По вулиці Гагаріна (болгарське містечко), минулої осені, комунальники розрили яму. Ми не знаємо, які роботи там проводили, але яму залишили не засипаною.

Поблизу живе багато діток, яким завжди цікаво що ж у тій ямі, тож інколи бігають до неї. Звісно ми їх інформуємо про небезпеку, але це діти.

Ми, жителі прилеглих будинків, бажаємо поширення цієї інформації, бо ніхто нічого не робить».

Директор ВУЖКГ Віктор Приходько, коментує дану ситуацію так:

«Взагалі то цю яму вирили всього лише місяць тому. Там було місце пориву і тепер плануємо на тому місці зробити колодязь. Наразі вже встановлена запірна арматура,

але роботи довелось припинити через несприятливі погодні умови, адже під час дощів яму заливало водою. Але ми обов’язково відновимо там роботи, як тільки земля буде достатньо сухою».

Чому з’явилася яма та про її долю в майбутньому – все зрозуміло, але не полишає лише одне питання – чому вона не огороджена належним чином?

Керівництву комунальної служби слід пам’ятати – виконання робіт на мережах водопостачання та каналізації має відбуватися з дотриманням «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць».

Для огородження місць проведення робіт необхідно застосовувати: штакетний бар’єр висотою 1,1 м., пофарбований у білий і червоний кольори рівнобіжними горизонтальними смугами шириною по 0,13 м; суцільні щити висотою 1,2-1,3 м, з червоної облямівкою шириною 10-12 см по контуру щита, зі знаком, що позначає проведення ремонтних робіт, найменуванням організації, яка здійснює роботи, і зазначенням її номера телефону.

Адже окрім прямої небезпеки для громадян, не виконання усіх заходів безпеки несе й кримінальну відповідальність. Оскільки за порушення виробничої безпеки, згідно статті 271 ККУ, в разі заподіяння шкоди здоров’ю потерпілому – підприємству загрожує штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або ж обмеженням волі на той самий строк. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки – карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, чи позбавленням волі на строк до семи років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

Анжела Замотаєва.

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...