Коли Україна повністю перейде на електронні лікарняні

Поділитися новиною

За словами глави МОЗ Віктора Ляшка, повний перехід українських медзакладів на електронні довідки про тимчасову непрацездатність відбудеться з 1 вересня, а улітку електронні лікарняні тестуватимуть.

Уже з червня українські лікарі можуть видавати пацієнтам як паперові, так і електронні лікарняні. Міністр переконаний, що запуск е-лікарняних позбавить людей необхідності бігати до лікарні та отримувати паперовий документ про тимчасову непрацездатність, а потім нести його на роботу. А роботодавцям електронні довідки допоможуть уникнути паперової тяганини із Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування.

Віктор Ляшкоміністр охорони здоров’я України:

«Звісно, що запроваджені зміни не можуть запрацювати відразу, для цього потрібний час, навчання та роз’яснення для медичних працівників та усіх, хто дотичний до цього процесу. Але, хочу запевнити, що ми зі свого боку готові підтримувати та додатково пояснювати за потреби»

Нагадаємо, МОЗ планувало запустити в тестовому режимі електронні лікарняні в серпні 2020 року, однак Кабмін переніс запровадження е-лікарняних на 2021 рік.

У лютому 2021 року Рада схвалила закон про Електронний реєстр лікарняних, який має стати запобіжником для витрат з Фонду соціального страхування на фальсифіковані лікарняні й ті, які виписуються «заднім числом».

Мета цифровізації лікарняних – щоб не людина носила папірець, а щоб документ ходив по реєстрах автоматично.

Тестування е-лікарняних стартує у червні 2021 року у 200 лікарнях по Україні.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...