Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням: що можна купити, якщо кинути курити прямо зараз

Поділитися новиною

По всьому світу 31 травня проходять антитютюнові акції. Згідно  даних ВООЗ, у всьому світі 90% усіх випадків смертей від раку легенів, 75% смертей від хронічного бронхіту, а також 25% випадків смертей від ішемічної хвороби серця в тій чи іншій мірі викликані курінням. Більше того, практично кожні 6 секунд у світі помирає людина, яка курить.

Де палять найбільше?

Лідером тютюнопаління в Україні в минулому році стала Запорізька область. Найменше палять у Вінницькій та Тернопільській областях, де курців по 13%. Майже кожен шостий мешканець Хмельницької області у віці старше 12 років (по Україні – кожен п’ятий) палить. Більше третини курять вже більше 20 років. Стаж від року до п’яти років мають 8% курців області (по Україні – 14%). Два курці з п’яти випалювали за добу по 16 цигарок і більше.

Чим власники тютюнового бізнесу приваблюють дітей?

В Україні яскраві вітрини із цигарками можна побачити і в супермаркетах, і в кіосках, навіть тих, які знаходяться неподалік від шкіл.

Торгові точки взяли на себе роль рекламних носіїв для просування тютюнових товарів. Це справжнє варварство, бо дозволяючи це робити, ми крадемо здоров’я у дітей та наступних поколінь.

Чи знаєте ви, що середній вік, коли людина починає курити – 13 років, а 60% теперішніх курців визнають, що призвичаїлися до цієї смертельної звички саме до 18 років.

Електронні сигарети і кальяни – ризик для здоров’я

Електронні сигарети рекламують як більш безпечну альтернативу звичайним сигаретам. Водночас, немає переконливих свідчень, що переходити на електронні сигарети навіть курцям зі стажем є справді вдалим рішенням.

Але фахівці стверджують, що з переходом на електронні сигарети важче кинути курити.

Існують дослідження, які вказують, що люди, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує.

Куріння кальяну насправді завдає суттєвої шкоди здоров’ю курців, у тому числі пасивних. І точно не є безпечною альтернативою сигаретам. Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Куріння кальяну також викликає залежність, адже в ньому присутній той же нікотин, як і в сигаретах.

Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет — токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань.

Куріння кальянів становить також іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції.

Крім того, що куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров’ю гостей, це також є порушенням законодавства.

Заборона на електронні сигарети

Із вересня 2019 року Індія заборонила імпорт, продаж та виробництво електронних сигарет. Однією з причин є згубний вплив на молодь, який радше стимулює їх курити. Це сталося за день після того, як в американському штаті Нью-Йорк в межах надзвичайного стану ввели заборону на ароматні сигарети, окрім тютюнових та ментолових.

У серпні у США зафіксували першу смерть, пов’язану з курінням вейпу. Загалом, наразі від цього у Штатах померло 6 людей. За два місяці Центр контролю та профілактики захворювань зафіксував 193 «потенційних випадки» у 22 американських штатах.

У світі є країна, де повністю заборонили вживання та розповсюдження тютюнових виробів. За законом, за продаж сигарет у Бутані можна потрапити у в’язницю на термін від 3 до 5 років. В інших країнах існує суворіше регулювання, спрямоване на боротьбу з курінням. Наприклад, — уніфіковане пакування, яка би не приваблювала споживачів своїм виглядом. Закон про неї ще не набув чинності, але вже ухвалений у Саудівській Аравії, Словенії, Туреччині, Ізраїлі, Канаді, Сінгапурі, Бельгії, Угорщині та Грузії.

У багатьох країнах з курінням борються з допомогою податків, наприклад, у Франції планують підняли ціни на цигарки з 9 до 12 доларів. Найдорожче сигарети можна придбати в Австралії — ціна за пачку там сягає 20 доларів. А скільки ж має коштувати пачка сигарет для українців, щоб суттєво скоротилася кількість курців. А головне: як максимально зробити тютюнопаління не доступним для дітей? Сигарети по 200 грн: мабуть, вже й така сума не злякає наших.

Що можна купити, якщо кинути курити прямо зараз?

Курити не тільки шкідливо, але й дорого. Для курця витрати на сигарети – звична справа. Тому він не помічає, як сильно ця звичка б’є по гаманцю. Ми порахували, скільки витрачає людина, що викурює пачку в день. Зараз середня роздрібна ціна становить 55 гривень, і вона постійно зростає. Отже, що зможе купити завзятий курець, якщо прямо зараз позбавиться від цієї згубної звички?

Якщо не курити 1 місяць вийде заощадити 1650 гривень. Не особливо багато, але цілком вистачить, щоб повечеряти з друзями в непоганому кафе або придбати одежину на літо. Можна витратити гроші на мультиварку, яка значно спростить процес приготування їжі. Якщо ж не курити 3 місяці: у вас з’являться «зайві» 5060 гривень. Їх можна витратити на новий смартфон. Вистачить також на підвісне крісло, яке буде непогано виглядати на дачі або в дитячій кімнаті. Якщо не курити 6 місяців у вас з’являться 10 010 гривень. На них можна купити новий велосипед. Відмінний стимул кинути палити, чи не так?

Не шукайте легких шляхів вирішення проблем. Найкращий спосіб – відмовитись від куріння взагалі. Бережіть здоров’я!

Вікторія Цимбал.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...