Дві ями залатали, про третю забули

Поділитися новиною

«Ремонт доріг – пріоритетний напрямок у 2021 році…» – так, у один голос, під час розподілу бюджетів стверджували урядовці та місцеві чиновники. Мовляв, під час будівельного сезону планують зробити величезний фокус саме на місцеві дороги, на їх якість, на швидкість їх відновлення і на гарантії, звісно, щоб через рік не переробляти. Проте, минуло практично півроку, а повноцінний ремонт розпочався не скрізь.  

Керівник Агентства місцевих доріг Полтавщини Олексій Басан, під час однієї із прес-конференцій пояснював, що для проведення ремонтів, обирають найбільш важливі шляхи. Враховують стан покриття, інтенсивність руху, адміністративну реформу, розміщення опорних шкіл, медичних округів, важливих соціальних та туристичних інфраструктур. Окрім цього, якщо ремонт об’єкту розпочато, то роботи продовжать і наступного року, не починаючи ремонтувати іншу ділянку. За таким планом в області планують відновити 600 км доріг, на що витратять 1 мільярд 71 мільйон гривень.

До речі, цього сезону громади активно долучились до фінансування ремонтів і перенаправили на це кошти із акцизного податку на пальне. Найбільше – Полтавська громада – майже 100 млн грн; Кременчуцька – майже 80 млн; Пирятинська – майже 30 млн. Відповідно, саме у цих громадах вже помітно хоча б початок ремонтів.

У той же час, решта громад не поспішають працювати над відновленням дорожнього покриття.  Наприклад, у Полтавському районі 24 громади і це 3092,1 км доріг, у Кременчуцькому районі 12 громад  і загалом 1326,5 км доріг, у Лубенському районі 7 громад  і 1590,8 км доріг; у Миргородському районі 17 громад 1810,9 км доріг, переважна частина яких досі чекає капітального ремонту.

Що у нас?

Нажаль, гадячанам та жителям інших громад колишнього Гадяцького району, поки похизуватися нічим, адже, цього року ремонт доріг відбувається дуже повільно і вибірково.

«Мала можливість подорожувати Полтавщиною. Що можу сказати – на Лохвиччині, Пирятинщині, Кременчуці, Полтаві, Лубнах – ну скрізь йдуть повномасштабні ремонти дорожнього покриття. Чого лише вартий славнозвісний капітальний ремонт на Зіньківщині – хоч і невеликими ділянками, але поступово роблять.

Як тільки бачимо «Вас вітає Гадяцький район» – про дорогу можна забути. Ті дірки в дорозі, які «латали» установкою ямкового ремонту, давно зруйнувалися. Плюс, до них додалися нові вибоїни, ліквідовувати які ніхто не поспішає.

У Гадячі так само – ніби й кошти виділяють, тендери проводять і, навіть, щось латають, а роботи не видно, доріг як не було, так і немає… Дві ями залатали, про третю забули» – розповіла відвідувачка редакції Катерина Петрівна.  

Ми поцікавилися у користувачів соціальних мереж чи ремонтували дорогу на їхній вулиці? Коментарів отримали не багато, але виключно негативні:

Володимир Орехов:

«Живу на провулку Кiндратенка. Направляв звернення до депутата i заступника мicького голови із проханням посприяти у проведенні ремонту дороги. Але реакції повний нуль! Можливо, вельмошановнi посадовцi просто не знають, що там коїться? Запрошуємо на екскурсію!

Олена Федорова:

«На перехресті об’їзної  та вулиці Андрієвського, на відносно новому покритті, утворилась яма, яка незабаром стане прірвою, якщо її вчасно не відремонтувати.

Далі, «широкою» дорогою, у напрямку школи №4 (Черемушки), колись малесенькі шпаринки, обіцяють стати великими проблемами для водіїв і для гаманця громади.»

Світлана Буланкіна:

«Вул. Волгоградська  – полатали до будинку першого заступника мера та й покинули…»

Анатолий Жартовский

«У Хитцях скоро вирізати не буде чого. Ям більше ніж асфальту, а на гору ґрунтовкою піднімаємось…»

Дмитро Богумілов:

«Ремонт дороги «Гадяч-Сари» взагалі важко назвати ремонтом! Навирізали дірок, а залатали не всі.»

Віктор Євлан:

«За все життя на провулку Короленка не існувало дорожнього покриття. Після зими та дощу, навіть не значного, з’являлися калюжі з величезною кількістю багна, які звичайна смертна людина не взмозі «подолати».

У минулому році, коли сусід замінював покриття свого подвір’я, моїй радості не було меж! Днів за три я перевіз візком знятий асфальт, більше 100 квадратів, товщиною від 7 до 25 см. в найбільшу яму, та додавши пісок, утрамбував його у калюжу.

Звісно, був варіант засипати дорогу біля власного подвір’я, як радили мені сусіди, але вирішив підлатати там,  тому що одного разу «швидка» відмовилась проїжджати через ту яму, де по коліно багна та води. Водій сказав, що це не реально, навіть для такого автомобіля як УАЗ…

При зверненні усному чи письмовому до В. Нестеренка, отримали відповідь, що «допоможуть у вирішенні даної проблеми». Але так ніхто і не поворухнувся…

Тому, потихеньку вивожу із двору щебінь, яким збирався виконувати домашні роботи, пісок, цеглу і подібне. Можливо, колись таки засиплю всі ями… А поки що ліземо парканами, коли пройде дощик.»

Також у мережі було кілька скептичних коментарів із приводу тих вулиць, де все ж провели частковий ремонт дорожнього полотна. Мовляв, роблять не надто якісно, асфальт дуже швидко тріскається і починає руйнуватися. Окрім цього, багатьом не зрозуміло чому ремонтують всього декілька метрів, у той час, як капітального ремонту потребує уся вулиця. А іноді, латають тільки деякі вибоїни, залишивши поруч інші … Одним словом, знову працюють вибірково і не зрозуміло за яким принципом.

До речі, якість проведення ремонтів можна оцінити поглянувши на вулицю Шевченка у Гадячі, капітальний ремонт якої виконували не так давно – днями там утворилось чимале  провалля.

Найімовірніше, причина цьому –  реконструкція каналізаційної мережі, яку проводили вже після капремонту дорожнього покриття. Тож, переробляти таки доведеться.   

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...