Міський пляж у Гадячі не доступний для людей із обмеженими можливостями

Поділитися новиною

Сезон відпочинку біля водойм стартує 1 червня. Відповідно, у більшості областей вже розпочали до нього готуватись – проводять розчистку акваторії, прибирають смітники, які залишили недобросовісні відпочивальники, встановлюють сміттєві урни, лавки і столи.

«Наведіть, будь ласка, лад на міських пляжах! Приберіть, почистіть річку від водоростей, мулу, очерету, непотребу і старих дерев…» – такі прохання щороку висловлюють гадячани. Тому, ми вирішили дізнатись, у якому стані місця на узбережжі Псла, де зазвичай відпочивають гадячани і гості міста та чи готові вони до відкриття пляжного сезону?

Сміття немає, але не завдяки комунальникам

До 1 червня, згідно затверджених заходів із озеленення Гадяцької міської територіальної громади та покращення стану благоустрою місць масового відпочинку громадян у весняно-літній період 2021 року, місцеві комунальники повинні провести прибирання  прибережної зони річок від сміття та чагарників, та відремонтувати столи та лавки в місцях масового відпочинку людей (територія пляжу).

До речі, чиновники неодноразово наголошували, що у Гадячі є тільки один офіційний міський пляж і знаходиться він навпроти човнової станції. Усі інші називають «місцями стихійного відпочинку», прибирати які вони не зобов’язані. 

Але цього року, прибрані всі місця відпочинку. Проте, це аж ніяк не здобуток міських комунальних служб. Пляжі очистили від сміття працівники ДБК «ГрандСтрой», ТОВ «Торгпостач», ТОВ «Диканські ягоди», ТОВ «КВА», ТОВ «Дата АМ», магазину «Телефончик», фітнес-клубу «Атлант», депутати Гадяцької міської, Миргородської районної та Полтавської обласної рад, юридичний відділ та працівники громадської приймальні депутата облради Олексія Матюшенка. До речі, подібна акція проводиться не вперше.

Відповідно, роботи у працівників комунального підприємства стає у рази менше, але навіть той залишок вони не поспішають виконувати.

Рішення Про підготовку місць масового відпочинку оприлюднено і роботи подані, як виконані:

– проведена розчистка та прибирання берегової лінії пляжу;

встановлено 5 тіньових навісів, 4 кабінки для перевдягання відпочиваючих, 3 ящики для відходів, 1 дерев’яний туалет на 2 відділення.

Але, станом на 20 травня нічого із перерахованого не зробили. Комунальне підприємство лише обіцяє, що впорається до початку червня. Тримаємо під контролем .

Очищення річки

Ще у 2019-му році міський голова Володимир Нестеренко збирався подати заявку в Обласний екологічний фонд на розчистку Псла. Проте це так і залишилися у планах – процедуру очищення визнали «складною і дороговартісною», тому вирішили не проводити. 

Погоджуємось, що очищення водойми – процес складний, але ж можна зробити хоча б мінімум.

Наприклад, для Полтавської громади почистити Ворсклу в межах міста також дорого – понад 12 мільйонів гривень. Тому, поки цих грошей немає, комунальники почали розчищати берегову зону від очерету і мулу звичайним ковшем. Не поганий приклад, чи не так?

Що на дні?

Департамент із питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії із правоохоронними органами Полтавської ОДА повідомив, що із метою створення безпечних умов відпочинку на водних об’єктах області під час купального сезону, водолази КУ «Рятувально-водолазна служба» провели обстеження та очищення підводної частини акваторії пляжів. На даний час в області обстежено та очищено від сторонніх предметів підводну територію 41 пляжу загального користування та 8 пляжів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Обстеження дна Псла, у Гадячі, проводили 13 травня. Двоє водолазів перевірили водну акваторію, прилеглу до пляжу площею 525 м кв (довжина 15 м, ширина 35 м).

У паспорті водного об’єкта вказано, що перешкод, які становлять небезпеку при купанні не виявлено. Далі інформація суперечить попередній – зазначено, що перешкоди, які становили небезпеку при купанні, доправили до берега – це 11 гілок дерев, 6 штук каміння, дві пляшки і інші предмети (які саме не вказано).

Доступності від єдиного міського пляжу, не чекайте – у акті обстеження вказано, що на його території відсутні місця, які були б визначені для купання дітей та людей із обмеженими можливостями. У той же час, в цивілізованому суспільстві, піклуються про відпочинок маломобільних груп населення – встановлюють на пляжах спеціальну доріжку, туалет та пристосовану роздягальню.

До речі, роздягальня на міському пляжі є, а от із нормальними туалетами проблема – ті, що є у жахливому стані. Також, згідно акту, на пляжі відсутні знаки, які визначають межі акваторії, що також є порушенням.

У договорі, укладеному між МКП «Комунсервіс» та КУ «Рятувально-водолазна служба» вказано, що остання бере на постійне обслуговування водну територію на випадки виникнення надзвичайних подій до 31 грудня 2021 року. 

Загалом за обстеження сплатили 2 869,63 гривень.

P.S.Ми описали тільки частину заходів, які, згідно чинних норм, повинні бути виконані при підготовці до купального сезону. Окрім вищезазначеного, щорічно пляж необхідно підсипати чистим піском або галькою; відповідно до вимог санітарного законодавства, на території пляжу повинні бути фонтанчики з підведенням питної води, призначеної для споживання людиною; роздягальні слід мити щодня із застосуванням мийних та дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України; на піщаних пляжах, не рідше одного разу на тиждень, необхідно проводити механізоване рихлення поверхневого шару піску з видаленням зібраних відходів; на пляжі повинен бути організований медичний пункт… Усього цього ніколи не робили і, скоріше за все, не збираються.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...