У гадюк «весілля»

Поділитися новиною

Із приходом активного тепла активними стають холоднокровні тварини, зокрема плазуни, а отже зростає ймовірність зустрітися з ними.

В Україні гадюки активні з квітня до жовтня, найбільше шансів зустріти їх – у квітні-травні, під час шлюбного періоду. Другий пік – восени, у вересні, якраз припадає на грибний сезон.

Щороку жертвами отруйних змій стають десятки людей – переважно через власну необачність чи нерозважливість. Важливо пам’ятати, при укусі отруйної змії видно чіткі, великі отвори від передніх зубів. У неотруйної, як правило, дрібні зуби у 2 ряди.

Види отруйних

Гадюка звичайна: Зустріти її можна в лісовій, лісостеповій зонах. Навесні отрута цього виду плазунів токсичніша, ніж влітку. Гадюка зазвичай має зигзагоподібний малюнок по всьому тілу та малюнок у формі «ІКС» на голові. Укус гадюки викликає наростаючий біль. За крововиливом розповсюджується затікання. При попаданні отрути в кров загальна реакція може розвиватися одразу або через деякий час – півгодини, годину. Найчастіше це відбувається через 15–20 хвилин. З’являється млявість, головний біль, нудота, інколи блювання, пришвидшений пульс, паморочиться голова. Але попри те, що отрута гадюки досить сильна, летальні випадки трапляються рідко.

Гадюка степова – найотрутніша з усіх, які водяться в Україні.Зустрічається вона в східних та південних регіонах країни, а також на узбережжі Чорного моря. Розпізнати її можна за сірим або оливковим відтінком та темним малюнком на спині і світлим черевцем. Хоча ця змія й маленька (зазвичай вона виростає не більше 55 см), однак дуже небезпечна.

Укус степової гадюки викликає: запаморочення, нудоту, високу температуру, тахікардію. Якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу, це може призвести до летального випадку.

Гадюка Нікольського – «чорний кардинал» лісостепової частиниУкраїни.Має чорне забарвлення з яскравим хвостом і може сягати до одного метра в довжину.

Укус цієї гадюки викликає: нудоту, озноб, запаморочення, судоми й навіть непритомність.

Гадюка Ренарда – єдина з гадюк України, що має природоохоронний статус і занесена до Червоної книги, як зникаючий вид. Поширена дуже нерівномірно, може траплятися по всій території країни.

Гадюка носата – найбільш рідкісна гадюка України, оскільки трапляється лише в окремих територіях півдня та сходу нашої країни. Смертельних випадків при укусах гадюки носатої ніколи не фіксували.

Яких плазунів можна зустріти на Полтавщині

Поширені два види – гадюка звичайна або степова.

Із неотруйних є вуж звичайний та водяний. Кусають вони дуже рідко, голкоподібних зубів не мають. Для людини укус не є небезпечним. Вужа можна відрізнити за жовто-помаранчевими плямами біля голови. Але вуж водяний нагадує за забарвленням гадюку і не має таких плям.

Зустрічається також Звичайна мідянка. Це теж неотруйна змія, її колір варіює від сіро-бурого до мідно-червоного (чим і зумовлена її назва), на спині та голові є темний малюнок. Якщо її зловити чи зачепити – люто кусає, але не становить для людини загрози.

Нещодавно на нашій сторінці у мережі Інстаграм, Вікторія Гаркуль залишила коментар з приводу плазунів: «У Лесиному Гаю вже проводити екскурсії чи гуляти неможливо, адже там змій та мідянок дуже багато. Коли не потрапиш туди – так і стикаєшся. Скоро буде «Зміїний» гай».

Активізувалися по всій країні

За останні декілька тижнів ми помітили чималу кількість повідомлень у ЗМІ з приводу гадюк. Є випадки їх оселення на території навіть великих міст.

Наприклад, у Харкові гадюки оселилися у підвалі житлового будинку і з настанням теплих днів почали вилазити на сонечко. Про це повідомили у телеграм-каналі ТРУХА.

«Будинку 150 років, в його фасаді утворилися щілини, тріщини, і в них оселилися ці тварюки. Ми не знаємо що робити і як їх звідти витягти» – написали автори. Жителі будинку зазначили, що таке трапляється щовесни і були випадки, коли гадюки навіть з-під плінтуса вилазили, а під стелею чутно повзання.

А в Енергодарі, Запорозької області, 6 квітня, до реанімації після укусу гадюки потрапила 6-річна дівчинка. Про це повідомила пресслужба міськради міста.

Як виявилось, під Запоріжжям, жителі дитячого будиноку сімейного типу виїхали на природу. Дорослі вирішили розважити дітей і доки розгортали намети, малеча помітила плазуна, який висів на дереві. Діти стали сперечатися, хто з них зможе торкнутися гадюки.

Дівчинка протягнула руку та отримала укус за палець. Дитину у тяжкому стані доправили до реанімації. Там постраждалій вчасно ввели спеціальну сироватку та провели детоксикацію.

Також 11 травня, 40-річнмий житель Івано-Франківської області отримав зміїний укус, після чого його у важкому стані госпіталізували до Надвірнянської районної лікарні.

Про це поінформувало Управління цивільного захисту Івано-Франківської ОДА.

Що робити, якщо укусила гадюка

Самі гадюки, як правило, не нападають першими на людей і при зустрічі намагаються швидко відповзти, але, якщо на неї наприклад наступити, вона атакує, захищаючи себе.

Після укусу потрібно якомога швидше потрапити до медичного закладу.

Та все ж таки важливо знати деякі правила. Забезпечте постраждалому спокій та мінімум рухів; давайте багато рідини; при укусах у кінцівки – знерухомте її за допомогою імпровізованої шини; накладіть на місце укусу чисту пов’язку; забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади медичної допомоги.

Будьте уважні та бережіть своє здоров’я.

Підготувала Анжела Замотаєва.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...