Як змінилося споживче кредитування через пандемію

Поділитися новиною

Асоціація українських банків розповіла, що українці істотно знизили свої витрати на речі не першочергової необхідності і сфокусувалися на задоволенні основних потреб.

Експерти пояснили, що ситуація абсолютно нормальна для поточного економічного становища в країні. Економіка України нестабільна: як і державна політика, вона коливається то в одну, то в іншу сторону. В таких умовах багато громадян змінюють своє ставлення до кредитів, мікропозик, другорядних покупок. Багато хто віддає перевагу збирати гроші за кілька місяців на те, що хочеш купити зараз.

При цьому, як відзначають аналітики, Україну не можна порівняти з ЄС або США, так як там зовсім інша ситуація в політиці і економіці. Так, Європа і США мають іншу систему кредитування. Позичальники спокійно ставляться до довгострокових іпотечних кредитах на 20-30 років. Вони заздалегідь планують свої доходи, фокусуються на збереженні доходу і роботи. Отримати позику в таких економіках набагато простіше, – підкреслюють експерти.

Локдаун негативно вплинув на купівельну спроможність українців. Багато хто втратив роботу і основну статтю доходів. Це призвело до того, що люди стали скорочувати витрати на другорядні речі.

Банки за 2020 рік демонструють прибуток, хоча споживче кредитування просіло. Значно коронакриза на банківську систему не вплинула, – стверджують аналітики. До того ж зараз банки пропонують привабливі кредитні продукти, як іпотека під 7% або кредити для МСБ за програмою 5-7-9% річних.

Сервіс Crezu, де можна взяти кредит без довідки про доходи, зазначає, що ринок мікрокредитування також відчуває себе непогано. За 2020 та 2021 рік спостерігалося кілька сплесків за обсягами кредитування. І якщо в першій половині року позики оформлялися для погашення інших кредитів, медичних витрат, оплати оренди, то в другій половині року превалювали споживчі витрати. Топ позиції займали витрати на придбання одягу та взуття в інтернеті, покупки гаджетів та електроніки, продуктів харчування.

МФО не пред’являють таких суворих вимог до позичальника, як банки, і можуть схвалити позику без підтвердження доходу, без поручителів і застави. При цьому термін оформлення кредиту також менше в МФО. Гроші зараховують на карту за 10-15 хвилин, в той час як в банку чекати рішення доведеться до 3-5 робочих днів, – підсумували в Crezu.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...