«БУДУТЬ ГРОШІ – ЗАПЛАЧУ»: НА ГАДЯЧЧИНІ ЗА КОМУНАЛКУ ЗАБОРГУВАЛИ ПОНАД 136 МІЛЬЙОНІВ

Поділитися новиною

Згідно даних ресурсу «Опендатабот», кількість боргів за комуналку зросла на 50%.

Найбільше побутові споживачі заборгували за постачання та розподіл природного газу – 34,2 млрд грн і за постачання теплової енергії та гарячої води – 27,4 млрд грн. Борг за електроенергію становить понад 8 млрд грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 6 млрд грн, за управління багатоквартирними будинками – 5,4 млрд грн, за надання послуг із вивезення побутових відходів – 1,1 млрд грн.

Ми вирішили дізнатись за який вид комунальних послуг заборгували найбільше саме на Гадяччині та в чому причина несплати?

Загальна заборгованість за комуналку – понад 136 мільйонів

Найбільш шокуюча сума комунальних боргів населення м. Гадяч та колишнього Гадяцького району перед ТОВ «Кременчукгаз-Трейдінг» – 112 мільйонів 709 тисяч 774 гривні. У газопостачальній компанії кажуть, щопереважна частинаборгу «висить» ще із 2015 року. Проте, лише у період із грудня 2020-го по лютий 2021-го у 20% недисциплінованих споживачів накопичилися борги, які перевищують 60 мільйонів гривень.

Наступне у рейтингу КПТГ «Гадячтеплоенерго»  – гадячани заборгували за централізоване опалення та гарячу воду 14 мільйонів 108 тисяч гривень.

Борг за спожиту електроенергію, на 1 травня, становив 4 мільйони 515 тисяч 438 гривень 46 копійок. Заступник начальника Миргородського ЦОС  «Полтаваенергозбут»

Микола Варавський каже, що борги ростуть, бо люди перестали боятись відключення:

«Усе більше й більше людей не сплачують за спожиту електроенергію. Але на даний період ми не «відключаємо світло» у недобросовісних споживачів. Тому й не платять, бо перестали боятись відключень від електромережі.

До суду направляємо позови тільки на великих боржників. Решта відповідає: «будуть гроші – заплачу».

Розуміємо, що випадки бувають різні, але ж це не звільняє людину від сплати за спожиті послуги.»

Ситуацію із заборгованістю за розподіл природнього газу перед ПрАТ «Гадячгаз» коментує голова правління Дмитро Шестерненко:

«Станом на 1 травня 2021 року сумарна заборгованість населення за послуги з розподілу природного газу складає 4 млн. 700 тис грн. На час карантину ми не застосовуємо штрафні санкції до боржників та не припиняємо постачання їм газу. Однак це не означає, що можна відмовитися від своїх договірних зобов’язань щодо оплати. Якщо ж деякі споживачі не мають можливості оплатити накопичений борг повністю, Товариство може розглянути можливість реструктуризації боргу. Та, зазначу, що серед боржників є ті, хто живе небідно, але має тисячні борги.

Із початку року Гадяцьким районним судом видано більше 130 судових наказів про стягнення заборгованості за послуги розподілу природного газу на суму 280 тис. грн. Боржники, після отримання судового наказу, оплачують суму заборгованості в повному обсязі. Не сплачені, за судовими наказами борги, передаються виконавцям. Таких справ, наразі, 57 на суму 130 тис. грн. У межах відкритих виконавчих проваджень було виявлено та накладено арешти на 5 автомобілів, що належать боржникам, а органами Національної поліції оголошено ці транспортні засоби в розшук. На грошові кошти десяти банківських рахунків боржників, накладено арешти. Накладено арешт на частину належної споживачу-боржнику квартиру у м. Гадяч.

Віднедавна, борги за комунальні послуги будуть автоматично списувати з банківських рахунків боржників. Міністерством юстиції України наказом № 1061/5 від 23.03.2021 дозволено державним і приватним виконавцям накладати арешт на рахунки боржників за комунальні послуги, а банкам – автоматично списувати кошти з таких арештованих рахунків.

Щоб уникнути перспектив судових позовів, втрати субсидій та не залишитися без належного майна, рекомендуємо погасити заборгованість і вчасно та в повному обсязі сплачувати за послуги з розподілу природного газу.

Оплата послуг розподілу природного газу – це фінансовий внесок кожного споживача в утримання, технічне обслуговування та ремонт газорозподільної мережі, які забезпечуються ПрАТ «Гадячгаз», а отже в безперебійне та безаварійне газопостачання».

Відповідальність за борги

У 2020 році проти українців, які не сплатили комунальні послуги, було відкрито понад 342 тисячі виконавчих проваджень. Це на 50% більше, ніж у 2019 році – близько 227 тисяч.

Людині, яка потрапила до Єдиного реєстру боржників, можуть заблокувати банківські рахунки, вилучити її майно, а також обмежити виїзд за кордон. Проте комунальні підприємства можуть припинити надання послуг боржникам ще у досудовому порядку.

За несплату за користування житлово-комунальними послугами до боржників може застосовуватись відповідальність у формі: стягнення пені, припинення надання комунальних послуг, виселення з житла та звернення стягнення на нерухомість відповідно до норм законодавства.

У той же час, необхідно відмітити, що відповідно до Закону України від 17.03.2021 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється, зокрема:

1) нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

2) припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх не оплати або оплати не в повному обсязі;

3) примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;

4) примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

Чому не платять?

Причина банальна – в українців просто не вистачає грошей для того, щоб погасити заборгованість, яка виросла через захмарні тарифи. До речі, на Полтавщині один із найнижчих показників зарплати – місячний дохід мешканця області складає майже 12 тисяч гривень. Якщо підрахувати всі потреби, то на власні витрати залишається лише 10 відсотків від всієї суми – решту, 90 відсотків, спрямовують на продукти харчування та комунальні платежі. У той же час, більшість отримує зарплатню в рази нижчу ніж середня.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...