ОТРИМАВ ІСПИТОВИЙ СТРОК ЗА ЗБЕРІГАННЯ КАНАБІСУ

Поділитися новиною

27 квітня 2021 року Гадяцький районний суд розглянув кримінальне провадження, за обвинуваченням громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, раніше не судимого у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 309 КК України.

Встановлений епізод

Восени 2020 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, обвинувачений йдучи по грунтовій дорозі в лісопосадці між с. Лободино та с. Мала Побиванка Миргородського району, за межами населеного пункту, помітив дикоростучий кущ рослини коноплі, яку він не висіював та не вирощував. Вказаний кущ обвинувачений вирвав та відніс до будинку за місцем своєї реєстрації, де залишив зберігати в приміщенні будинку, тим самим умисно придбав із вказаною метою особливо небезпечний наркотичний засіб канабіс, вагою не менше 118,947 г, для власних потреб без мети збуту.

В подальшому, діючи умисно, обвинувачений, частину зірваного з куща листя коноплі помістив до поліетиленового пакету та залишив зберігати в кухонному столі в одній із кімнат будинку для його висушування та подальшого вживання шляхом куріння, тим самим вчинив дії спрямовані на незаконне виготовлення особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу.

19.03.2021 під час проведення санкціонованого обшуку на підставі ухвали слідчого судді в приміщенні будинку виявлено та вилучено подрібнену речовину рослинного походження, яка згідно висновку експерта, має морфологічні ознаки рослини коноплі, містить тетрагідроканабінол і є канабісом, що відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, масою в перерахунку на суху речовину 107,7 г та суху рослину зеленого кольору, яка згідно висновку експерта, має морфологічні ознаки рослини коноплі, містить тетрагідроканабінол і є канабісом, масою в перерахунку на суху речовину 11,247 г, яку він незаконно зберігав для власних потреб без мети збуту, доки не був викритий працівниками поліції.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав у повному обсязі, у вчиненому щиро розкаюється, фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення не оспорює, підтвердив суду, що кримінальне правопорушення ним було вчинено при вищезазначених обставинах.

Дії обвинуваченого кваліфікуються судом за ч.1 ст.309 КК України, тобто як незаконне придбання, виготовлення та зберігання особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу, масою не менше 118,947 г без мети збуту.

Вивченням даних про обвинувачену особу встановлено, що він на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, не працює, за місцем проживання характеризується позитивно, раніше не притягувався до кримінальної відповідальності.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд виходить із положень ст. ст. 50,65 КК України, враховує характер і ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, наявність пом`якшуючих обставин, дані про особу обвинуваченого, його відношення до скоєного злочину, у зв`язку з чим суд вважає необхідним і достатнім призначити йому покарання за ч.1 ст. 309 КК України у вигляді обмеження волі з застосуванням ст. 75 КК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст. ст. 369-371,373,374,376,392-395 КПК України, суд засудив обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України та призначити покарання у вигляді 1 року обмеженні волі. На підставі ст. 75 КК України звільнити обвинуваченого від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 1 рік.

Стягнути з обвинуваченого в рахунок відшкодування процесуальних витрат за проведення судово-хімічних експертиз 1961 грн. 40 коп. на користь держави.

Речовий доказ наркотичний засіб канабіс масою 118,947 г знищити.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...