Тримайтесь за гаманець: в Україні до літа злетять ціни на продукти

Поділитися новиною

Аналітики зробили невтішний прогноз. До початку літа в Україні піднімуться ціни на всі основні продукти харчування

На вартість продуктів впливає пізня весна, триваюча пандемія коронавірусу і загальне подорожчання в світі.

Через пізню весну в нашій країні зросли ціни на овочі нового врожаю, і вже в цьому травні вартість “борщового набору” збільшиться на 70 – 80 відсотків.

Цілком ймовірно, що за кілограм капусти, буряка або моркви ми будемо платити вже 30 гривень. Торкнеться подорожчання і цукру, круп і хлібобулочних виробів, але говорити про точні ціни, можна буде тільки ближче до кінця літа, коли стануть зрозумілі перспективи на врожай.

Втім, вже зараз куряча тушка коштує 63 гривні за кілограм, що вище, ніж було у травні минулого року на 21 відсоток. При цьому якщо в минулому році, за кілограм курячого філе просили 92 гривні, то вже в цьому ціна зросла на 12 відсотків, до 103 гривень. Яловичина піднялася у вартості з 138 до 157 гривень за один кілограм, а м’якоть подорожчала набагато серйозніше. Якщо в січні 2021 року верхню частину телячої ноги, без кістки, продавали за 130 – 140 гривень за кілограм, то даний момент ціна коливається від 170 до 180 гривень за кілограм.

За цей рік стали менш доступні і курячі ніжки – збільшення вартості склало 70 відсотків. Викликано це тим, що в Європейському Союзі за українську продукцію пропонують більш високі ціни, і вітчизняним виробникам вигідніше продавати куряче м’ясо на зовнішніх ринках, що призводить до дефіциту цього товару в Україні, і, природно, підвищення цін.

Протягом літа охолоджені курячі грудки можуть піднятися в ціні до 130 гривень за кілограм. З хорошого – влітку точно подешевшає сало, так як в цей сезон воно не користується особливим попитом, і вартість може просісти до 60 – 80 гривень за кілограм.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...