Сьгодні Сави і Олексія; що крилося за зеленим кольором, до чого кувала зозуля

Поділитися новиною

Церква нині вшановує пам’ять преподобних Сави та Олексія.

Іменинники сьогодні Савва, Олексій, Валентин, Єлизавета.

Попри карантин, буяє травень – найзеленіший місяць року!

Прикметно, що зелений, головний колір рослинного світу, люди стали відтворювати досить пізно, а виготовляти й використовувати зелену фарбу навчилися з великими труднощами. У давнину головними кольорами були червоний, чорний і білий. Саме вони у більшості соціумів Європи були домінуючими. У багатьох давніх мовах існували навіть проблеми з означенням зеленого кольору (зокрема у стародавніх греків). Одяг зеленого кольору можна було побачити на людях, котрі жили поза рамками суспільства: катів, повій, злочинців, душевнохворих, жонглерів, паяців і боржників. А ще зелений колір завжди означав гріх Скупості. Іноді – Заздрощів і Ревнощів. Згодом він став символом грошей. Науковці припускають, що негативного контексту зелений колір набув у Європі саме тоді, коли почалось воєнне протистояння з мусульманами, для яких зелений – головний колір Ісламу, символ молодості та життя.

Відсьогодні мав співати соловей. Примічали погоду: ранкове сонце здавалося надто великим – на дощ. Зозуля вперше прокувала хмарного ранку – рік буде врожайний. Дослухайтеся!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 році: +1,6; а найтеплішим у 1907, 1969 –  +29,2.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...