ЖІНКА ЗАБОРГУВАЛА БАНКУ ПОНАД 120 ТИСЯЧ

Поділитися новиною

23 квітня 2021 року Гадяцький районний суд розглянув цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Універсал Банк» до обвинуваченої про стягнення заборгованості.

Встановлено

23 березня 2021 року до суду звернувся АТ «Універсал Банк» з позовом до обвинуваченого про стягнення заборгованості за кредитним договором про надання банківських послуг «Monоbank» від 26 січня 2018 року в сумі 121937, 18 грн.

Ухвалою суду 6 квітня 2021 року відкрито провадження по справі.

Позивач АТ «Універсал Банк» звернувся до суду з заявою про розгляд справи без участі представника, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги визнала повністю, пояснила, що у зв`язку з введенням карантину на території України вона з чоловіком залишились без заробітків, згодом чоловік помер, тому утворився борг за кредитом. Пояснила, що сплачуватиме кошти по мірі можливості.

Судом встановлено, що у жовтні 2017 року АТ «Універсал Банк» запустив новий проект monоbank, в рамках якого відкриваються поточні рахунки клієнтам, спеціальним платіжним засобом яких є платіжні картки monоbank. На даних платіжних картках за заявою клієнтів встановлюється кредитний ліміт, а саме банківське обслуговування здійснюється дистанційно без відділень. Попередня ідентифікація відбувається за допомогою завантаження копії паспорта та ідентифікаційного коду в мобільний додаток, а видача картки після верифікації фізичної особи здійснюється або в точці видачі, чи спеціалістом банку за адресою, яку вказує клієнт.

Згідно з умов кредитування даного банку, на суму наданого кредиту банк нараховує відсотки, які нараховуються за кожен календарний день використання кредитного ліміту, з розрахунку 365/366 календарних днів в році, за процентними ставками, зазначеними в тарифах. А процентна ставка за кредитом на календарний місяць, наступний за звітним вказується у мобільному додатку.

Клієнт зобов`язаний щомісячно сплачувати мінімальний платіж в розмірі та термін зазначений в мобільному додатку. При несплаті щомісячного мінімального платежу нараховується штраф. У разі виникнення прострочених зобов`язань за кредитом клієнт сплачує банку відсотки в подвійному розмірі від зазначених в тарифі, що діють на дату нарахування. У разі порушення терміну сплати щомісячного мінімального платежу понад 90 днів вся заборгованість за кредитом вважається простроченою. На залишок такої простроченої заборгованості банк нараховує штраф, який не може бути більше 50% від суми, одержаного клієнтом кредиту. І діє відсоткова ставка за користування кредитом у розмірі 0,00001% річних. При істотному порушенні зобов`язань банк надсилає на мобільний додаток повідомлення про порушення із зазначенням дій, щодо їх усунення.

26 січня 2018 року АТ «Універсал Банк» на підставі підписаної обвинуваченою анкети-заяви разом з умовами, тарифами, таблицею обчислення вартості кредиту і іншими необхідними документами надав відповідачу кредит в розмірі 70 000 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на поточний рахунок, із видачею платіжної картки.

Позичальник прийняв умови надання споживчого кредиту фізичним особам і зобов`язався повернути суму кредиту, відсотків, винагороди відповідно до заяви та умов кредитування.

Згідно розрахунку АТ «Універсал Банк» прострочена сума заборгованості станом на 30 вересня 2020 р. становила 121937,18 грн., що складається із загального залишку заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) – 121937,18 грн.

Згідно з ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори.

У переважній більшості випадків застосування конструкції договору приєднання його умови розроблює підприємець (в даному випадку АТ «Універсал Банк»).

Оскільки умови договорів приєднання розробляються банком, тому повинні бути зрозумілі усім споживачам і доведені до їх відома, у зв`язку із чим банк має підтвердити, що на час укладення відповідного договору діяли саме ці умови, а не інші. Тому з огляду на зміст статей 633634 ЦК України можна вважати, що другий контрагент (споживач послуг банку) лише приєднується до тих умов, з якими він ознайомлений.

Позивачем на підтвердження позовних вимог надано копію Анкети-заяви, в якій обвинувачена погодилася в повному обсязі приєднатися до умов, тарифів, таблиці обчислення вартості кредиту, паспорта споживчого кредиту, які надає АТ «Універсал Банк» та отримала їх примірники у мобільному додатку, які становлять договір банківського кредитування.

Відповідно ч.1 ст. 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, згідно ч.1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Відповідно ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти відповідно ч. 1 ст. 1054 ЦК України.

Суд встановив, що між сторонами існують цивільні правовідносини. В зв`язку з невиконанням обвинуваченої зобов`язання по кредитному договору, за яким кредитодавець виконав умови договору повністю і своєчасно, а позичальник порушив умови договору, порушено майнові права АТ «Універсал Банк»,  тому позов слід задовольнити в межах заявлених позовних вимог.

Також на користь позивача слід стягти понесені ним судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору.

Керуючись ст. ст. 509526527 ч.1, 530536611625104910501054 ЦК України, ст. 1281263-265268273289 ЦПК України, суд вирішив позовні вимоги АТ «Універсал Банк» до обвинуваченої про стягнення заборгованості – задовольнити.

Стягти з обвинуваченої на користь АТ «Універсал Банк» заборгованість по кредитному договору про надання банківських послуг «Monоbank» від 26 січня 2018 року в сумі 121937 грн. 18 коп.

Стягти з обвинуваченої на користь АТ «Універсал Банк» судовий збір в сумі 2 270 грн.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...