ЗАГИНУЛО 25 БДЖОЛОСІМЕЙ

Поділитися новиною

До редакції, 4 травня, зателефонували жителі села Веприк, та повідомили, що 3 травня, неподалік домоволодінь, орендарі обробляли поля хімікатами.

Звісно, що заздалегідь про це нікого не попередили, як того вимагає законодавство. У результаті цієї обробки, пасічники втратили 25 бджолосімей. Це перший випадок у цьому році.

Викликали дільничного поліцейського, написали заяву, яку він прийняв. А 5 травня, до села мають прибути представники Держпродспоживслужби та взяти зразки бджіл для подальших лабораторних досліджень, щоб з’ясувати, від чого саме вони потруїлися.

Нагадаємо, згідно з «Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», аграрії напередодні хімобробки медоносних рослин зобов’язані за три доби до цього через ЗМІ попередити всіх пасічників у межах десяти кілометрів від оброблюваних площ. Повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і термін дії його токсичності. Однак ця норма зазвичай не виконується.

Довести провину аграріїв не завжди можливо. Для того, щоб зробити це, пасічники повинні замовити лабораторне дослі­дження трупів бджіл на предмет зараження їх хімією, а це коштує чимало. Ще й замовити таке дослідження можна лише в двох лабораторіях — у Києві та Львові. А через їх завантаженість, швидше за все, доведеться чекати стільки часу, що слідів отрути в комасі можуть вже й не виявити…

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...